26 Mar 2009

ŞEKER HAMURU TARİFİ


ilk şeker hamurlu pastam sizlerden oldukça olumlu tepkiler alınca ben de bu konuda çalışmalarıma ağırlık vermeye karar verdim. Uzun zamandır kendime göre aradığım şeker hamuru tarifini sonunda sevgili arzumcumda buldum. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Onun belirttiği şekerlerden bulmak için biraz uğraşsamda sonunda ben de bol bol aldım. Daha ayrıntılı tarifi için arzumcuma da uğrayabilirsiniz.
malzemeler:
450 gr marsmallow şeker
4 yemek kaşığı su
5oo gr pudra şekeri
Bir çimdik tuz
Şekerleri bir cam kaseye koyup, içine biraz su koyduğumuz tencereye yerleştiriyoruz. Orta ateşte ara sıra karıştırarak (ama mutlaka başında bekleyin) şekerleri eritin. Ancak şekerler tamamen erimeyecek. Erir gibi olduğunda içine su, tuz ve pudra şekerinin yarısın ekleyip karıştırıyoruz. Yoğurma kabının dibine de bolca pudra şekeri serptikten sonra şekeri kaba alıyoruz. Diğer yarısı pudra şekerini de ekleyip elimizi yakmadan yoğuruyoruz. Kıvamına göre pudra şekeri ekleseniz de ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olsun. Hamuru top haline getirip üzerine margarin ya da tereyağ sürüp strech filme sarıyoruz. Oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Ben iki gün sonra kullandım. Kullanacağımız zaman tekrar uoğurup istediğimiz şekli veriyoruz.
Notlar:
1-Ben sanırım pudra şekerini biraz fazla kaçırdım ve ilk deneme sert bir hamur oldu. Onu kullanamadan yeni şeker hamuru yaptım maalesef.
2-Eğer bu işe kalkışırsanız biraz sabırlı davranmanız gerekebilir. İlk zamanlarda insanı zorlayabiliyor.
3-Daha sonra şeker hamuru kaplamalı pasta detaylarını sizlerle paylaşacağım, ama sorulduğu için belirtiyorum; hamuru pastaya göre açtıktan pastaya hafif bal sürüp üzerine kapatıyoruz.

8 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Marshmallowlardan şeker hamuru çok leziz oluyor ben de Ayşe Yaman'dan denemiştim.

Sevgiler,
Evren

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

Canımm, bi konuda bilgi vermek isterim.ilk yaptığın hamuru sert diye kullanamadım demişsin.bunun için;eğer mikro dalgan varsa hamuru onda eritebilirsin ve tekrar yoğurup,kullanabilirsin.eğer yoksa normal fırındada eritilebiliyor.ben denedim ve tekrar kullandım hamurlarımı.formu biraz bozulur gibi oluyor ama yinede kullanılabiliyor.yağlı kağıt serilen fırın tepsisine hamuru koyup, 5-10 dakika 180 derecelik fırında tutuyoruz ve şekerimiz eriyor.bizde tekrar yoğurup,kullanabiliyoruz.bu marsmollow şekerlerle yapılan hamurlar diğer şeker hamurlarına göre çok daha lezzetli oluyor.ellerine,emeklerine sağlık canım.

mutfaktakizaman dedi ki...

ayyyy cok memnun oldum bunu ogrendigime inanin cok merak ediyordum seker hamurunun nasil yapildigini ilk firsatta basina gecicem becerebilirmiyim bilmiyorum;)))sevgilerrr

LEMAN dedi ki...

sevgilerle..bende deneyecegim güzele benziyo eline saglık

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Çok basitmiş en kısa zamanda deneyeceğim. Analtımın için teşekkür ederim. Başka şeker hamuru tarifleri de okumuştum ama bu daha çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Elif dedi ki...

bnde uzun zamandır yapmak istiyordumm öyle bir hevesle bime gittim ve grkli şekerleri aldım ama bnm yapımımda su ve tuz kullanmadım şekerelri eritir gibi oldum be pudra şekeriylr yugurdum snrada yaglayıp streçledimm birazz ugraştımm sanırım sadece o şekerlerin hamur hali ortaya çıktı bn bykzarını yaptım bembelerini yedikk :) bidahaki yapımıma tuzu ve suyu asla unutmam umarım bu yaptıgımda acemi işi ama güzel olur sevgiler...

Adsız dedi ki...

ya benimki yapış yapış oldu sizinki nasıl sert oldu hayret ettim

pastacı mı oldum ne dedi ki...

2bugün seker hamuru yaptım nette dolanırken hani bu jelibon sekerlerlede yapılabildiğini okudum denedim süper oldu hemde rengarenk seker hamurları elde ettim pembe sarı yesil turuncu mavi birde lokumdan denedim oda iyi oldu yalnız biraz daha sert oldu ama işimizi görüyor :.)